طراحی مجدد شبکه و برنامه¬ریزی زنجیره تأمین محصولات غذایی با لحاظ کردن امنیت غذایی و جریان¬های مالی
محورهای موضوعی : مدیریت دانشمحمد امین شالچی طوسی 1 * , میرسامان پیشوایی 2
1 - دانشگاه علم و صنعت
2 - دانشگاه علم و صنعت
کلید واژه: زنجیره تأمین محصولات غذایی امنیت غذایی, طراحی مجدد شبکه انتخاب تأمین¬, کننده جریان¬, های مالی زنجیره تأمین.,
چکیده مقاله :
رشد جمعیت و مصرف در قرن اخیر، نیاز جهانی به غذا را به شدت افزایش داده است، لذا مسئلهی امنیت غذایی به عنوان یکی از موضوعات استراتژیک هر کشور از اهمیت روزافزونی برخوردار شده است. مطالعات انجام شده نشان می دهند علی رغم اینکه بیش از چهل سال از طرح مفهوم امنیت غذایی می گذرد، ابعاد مختلف آن هنوز به مدل های تحقیق در عملیات وارد نشده اند. پژوهش حاضر برای نخستین بار به ارائهی مدلی برای طراحی مجدد شبکه و برنامهریزی زنجیره تأمین محصولات غذایی با لحاظ کردن ابعاد امنیت غذایی به صورت مستقیم میپردازد. زنجیرهی تأمین مورد نظر شامل سه سطح تأمین کنندگان، مراکز توزیع و نواحی جمعیتی است. مدل ارائه شده یک مدل برنامهریزی عدد صحیح مختلط غیرخطی است که علاوه بر تصمیم گیری در مورد توسعه ی ظرفیتی مراکز توزیع، انتخاب تأمین کننده، تخصیص مراکز توزیع به تأمینکنندهها و مشتریان به مراکز توزیع و جریان فیزیکی مواد غذایی در شبکه، قیمت نهایی مواد غذایی را نیز کنترل میکند. همچنین علاوه بر جریان فیزیکی، جریان مالی شبکه نیز در نظر گرفته شده است. مدل پس از خطی سازی با استفاده از نرمافزار گمز و سالور سیپلکس حل شده و در پایان یک مثال عددی برای نمایش کاربرد مدل ارائه شده است. نتایج نشان می دهند با کنترل سطوح قیمت در انتهای زنجیره تأمین، بحث دستیابی و قابل خریداری بودن مواد غذایی مورد نیاز برای مشتریان به عنوان یکی از مهمترین مؤلفههای امنیت غذایی برآورده می شود.
[1] P. J. Ericksen, “Conceptualizing food systems for global environmental change research,” Glob. Environ. Change, vol. 18, no. 1, pp. 234–245, 2008.
[2] Eeconomist Intelligence Unit, “Global food security index 2013: An annual measure of the state of global food security,” Online Httpfoodsecurityindex Eiu ComIndexAccessed Sept. 7 2013, 2013.
[3] A. J. Higgins, C. J. Miller, A. A. Archer, T. Ton, C. S. Fletcher, and R. R. J. McAllister, “Challenges of operations research practice in agricultural value chains,” J. Oper. Res. Soc., vol. 61, no. 6, pp. 964–973, 2010.
[4] O. Ahumada and J. R. Villalobos, “Application of planning models in the agri-food supply chain: A review,” Eur. J. Oper. Res., vol. 196, no. 1, pp. 1–20, 2009.
[5] M. Musavi and A. Bozorgi-Amiri, “A multi-objective sustainable hub location-scheduling problem for perishable food supply chain,” Comput. Ind. Eng., vol. 113, pp. 766–778, 2017.
[6] J. J. Glen, “Mathematical models in farm planning: a survey,” Oper. Res., vol. 35, no. 5, pp. 641–666, 1987.
[7] M. T. Lucas and D. Chhajed, “Applications of location analysis in agriculture: a survey,” J. Oper. Res. Soc., vol. 55, no. 6, pp. 561–578, 2004.
[8] M. Shukla and S. Jharkharia, “Agri-fresh produce supply chain management: a state-of-the-art literature review,” Int. J. Oper. Prod. Manag., vol. 33, no. 2, pp. 114–158, 2013.
[9] N. K. Tsolakis, C. A. Keramydas, A. K. Toka, D. A. Aidonis, and E. T. Iakovou, “Agrifood supply chain management: A comprehensive hierarchical decision-making framework and a critical taxonomy,” Biosyst. Eng., vol. 120, pp. 47–64, 2014.
[10] R. D. Kusumastuti, D. P. van Donk, and R. Teunter, “Crop-related harvesting and processing planning: a review,” Int. J. Prod. Econ., vol. 174, pp. 76–92, 2016.
[11] R. Mahajan, R. Mahajan, S. Garg, S. Garg, P. B. Sharma, and P. B. Sharma, “Processed food supply chain: a framework for literature review,” J. Adv. Manag. Res., vol. 14, no. 1, pp. 91–109, 2017.
[12] M. S. Beg, S. Ahmad, K. Jan, and K. Bashir, “Status, supply chain and processing of Cocoa-A review,” Trends Food Sci. Technol., 2017.
[13] P. Beske, A. Land, and S. Seuring, “Sustainable supply chain management practices and dynamic capabilities in the food industry: A critical analysis of the literature,” Int. J. Prod. Econ., vol. 152, pp. 131–143, 2014.
[14] R. Akkerman, P. Farahani, and M. Grunow, “Quality, safety and sustainability in food distribution: a review of quantitative operations management approaches and challenges,” Spectr., vol. 32, no. 4, pp. 863–904, 2010.
[15] V. Borodin, J. Bourtembourg, F. Hnaien, and N. Labadie, “Handling uncertainty in agricultural supply chain management: a state of the art,” Eur. J. Oper. Res., vol. 254, no. 2, pp. 348–359, 2016.
[16] M. T. Melo, S. Nickel, and F. Saldanha-Da-Gama, “Facility location and supply chain management–A review,” Eur. J. Oper. Res., vol. 196, no. 2, pp. 401–412, 2009.
[17] M. J. Meixell and V. B. Gargeya, “Global supply chain design: A literature review and critique,” Transp. Res. Part E Logist. Transp. Rev., vol. 41, no. 6, pp. 531–550, 2005.
[18] J. Blackburn and G. Scudder, “Supply chain strategies for perishable products: the case of fresh produce,” Prod. Oper. Manag., vol. 18, no. 2, pp. 129–137, 2009.
[19] B. Groothedde, C. Ruijgrok, and L. Tavasszy, “Towards collaborative, intermodal hub networks: A case study in the fast moving consumer goods market,” Transp. Res. Part E Logist. Transp. Rev., vol. 41, no. 6, pp. 567–583, 2005.
[20] E. Levén and A. Segerstedt, “Polarica’s wild berries: an example of a required storage capacity calculation and where to locate this inventory,” Supply Chain Manag. Int. J., vol. 9, no. 3, pp. 213–218, 2004.
[21] G. Reiner and M. Trcka, “Customized supply chain design: Problems and alternatives for a production company in the food industry. A simulation based analysis,” Int. J. Prod. Econ., vol. 89, no. 2, pp. 217–229, 2004.
[22] J. G. Van Der Vorst, S.-O. Tromp, and D.-J. van der Zee, “Simulation modelling for food supply chain redesign; integrated decision making on product quality, sustainability and logistics,” Int. J. Prod. Res., vol. 47, no. 23, pp. 6611–6631, 2009.
[23] F. H. Wouda, P. van Beek, J. G. van der Vorst, and H. Tacke, “An application of mixed-integer linear programming models on the redesign of the supply network of Nutricia Dairy & Drinks Group in Hungary,” Spectr., vol. 24, no. 4, pp. 449–465, 2002.
[24] G. Zhang, W. Habenicht, and W. E. L. Spie\s s, “Improving the structure of deep frozen and chilled food chain with tabu search procedure,” J. Food Eng., vol. 60, no. 1, pp. 67–79, 2003.
[25] O. Ahumada and J. R. Villalobos, “A tactical model for planning the production and distribution of fresh produce,” Ann. Oper. Res., vol. 190, no. 1, pp. 339–358, 2011.
[26] B. Bilgen and H.-O. Günther, “Integrated production and distribution planning in the fast moving consumer goods industry: a block planning application,” Spectr., vol. 32, no. 4, pp. 927–955, 2010.
[27] G. Brown, J. Keegan, B. Vigus, and K. Wood, “The Kellogg company optimizes production, inventory, and distribution,” Interfaces, vol. 31, no. 6, pp. 1–15, 2001.
[28] S. D. Ekşioğlu and M. Jin, “Cross-facility production and transportation planning problem with perishable inventory,” in International Conference on Computational Science and Its Applications, 2006, pp. 708–717.
[29] A. Higgins, G. Beashel, and A. Harrison, “Scheduling of brand production and shipping within a sugar supply chain,” J. Oper. Res. Soc., vol. 57, no. 5, pp. 490–498, 2006.
[30] G. Ioannou, “Streamlining the supply chain of the Hellenic sugar industry,” J. Food Eng., vol. 70, no. 3, pp. 323–332, 2005.
[31] A. Rong, R. Akkerman, and M. Grunow, “An optimization approach for managing fresh food quality throughout the supply chain,” Int. J. Prod. Econ., vol. 131, no. 1, pp. 421–429, 2011.
[32] C. Schweigman, E. J. Bakker, and T. A. B. Snijders, “Operations research as a tool for analysis of food security problems,” Eur. J. Oper. Res., vol. 49, no. 2, pp. 211–221, 1990.
[33] C. Schweigman, “Food security problems in sub-Saharan Africa: Operations Research as a tool of analysis,” Int. Trans. Oper. Res., vol. 15, no. 2, pp. 173–193, 2008.
[34] C. C. Krejci and B. M. Beamon, “Environmentally-conscious supply chain design in support of food security,” Oper. Supply Chain Manag., vol. 3, no. 1, pp. 14–29, 2010.
[35] O. Borodina et al., “Sustainable agriculture, food security, and socio-economic risks in Ukraine,” Manag. Saf. Heterog. Syst., pp. 169–185, 2012.
[36] P. Longinidis and M. C. Georgiadis, “Integration of financial statement analysis in the optimal design of supply chain networks under demand uncertainty,” Int. J. Prod. Econ., vol. 129, no. 2, pp. 262–276, 2011.
[37] P. Longinidis and M. C. Georgiadis, “Managing the trade-offs between financial performance and credit solvency in the optimal design of supply chain networks under economic uncertainty,” Comput. Chem. Eng., vol. 48, pp. 264–279, 2013.
[38] م. کلانتری, م. پیشوایی, and س. یعقوبی, “یک مدل بهینه سازی چندهدفه برای یکپارچه سازی جریان مالی و فیزیکی در برنامه ریزی اصلی زنجیره تأمین,” چشم انداز مدیریت صنعتی, vol. 19, pp. 9–31, 2015.